Tawerna grecka - jak rozpoznać dobrą grecką tawernę?
Czym jest tawerna grecka?
Tawerna grecka to najbardziej kultowy grecki lokal gastronomiczny. Często jest ona mylona przez turystów z restauracją. Jednak sami Grecy wyraźnie rozróżniają pojęcia restauracji (gr. εστιατόριο – estiatorio) i tawerny. Tawerna grecka wyróżnia się specyficzną, autentyczną atmosferą. Dlatego obiad w tradycyjnej greckiej tawernie to absolutny punkt obowiązkowy podczas wakacji.
Jakie są różnice pomiędzy grecką restauracją a tawerną?
Podczas gdy restauracje w Grecji mają bogate menu, tawerna grecka oferuje swoim klientom ograniczoną ilość jedzenia. Często nie ma w niej ani stałego menu ani stałych godzin otwarcia. To, co akurat serwuje tawerna grecka zależy często od połowów w danym dniu.
Restauracja to dla mieszkańców Grecji miejsce, do którego udają się, żeby coś po prostu zjeść, niezależnie od pory dnia. Do tawerny natomiast Grecy zwykle chodzą wieczorem. Wyjście do tawerny to nie tylko zjedzenie posiłku. To wspólne towarzystwo, rozrywka, spontaniczne tańce oraz oczywiście tradycyjne greckie alkohole jak ouzo czy lokalne wina.
Krótko mówiąc wieczór w tawernie to przede wszystkim dobra zabawa oraz wyśmienite, lokalne jedzenie. Restauracje greckie to zwykle miejsca z bardziej formalnym wystrojem. Natomiast atmosfera, jaka panuje w greckich tawernach jest bardziej przytulna, sielska i autentyczna.
Dlaczego warto udać się na kolację do greckiej tawerny podczas wakacji w Grecji?
Tawerna grecka jest nieodłączną częścią greckiej kultury. To tutaj Grecy spotykają się z rodziną lub przyjaciółmi, aby przy wspólnym stole biesiadować do późnych godzin nocnych.
Warto udać się do greckiej tawerny podczas wakacji, aby poczuć prawdziwy klimat tego miejsca. Atmosfera jaka panuje w greckiej tawernie jest rodzinna, żywa, pełna śmiechu i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Nie może zabraknąć również wspaniałego lokalnego wina i ouzo, czyli słynnej greckiej wódki anyżowej.
Obiad w tawernie to absolutny punkt obowiązkowy podczas wakacji w Grecji. Nawet jeżeli zwykle latacie na wakacje all inclusive i wszystko macie podane w hotelu, warto choć raz udać się na tradycyjny grecki posiłek. Obiad czy kolacja w tradycyjnej greckiej tawernie to coś więcej, niż skosztowanie greckiej kuchni. To wyjątkowe doświadczenie, które z pewnością na długo zapadnie Wam w pamięci.
Tradycyjne tawerny rządzą się swoimi własnymi zasadami i są czymś zupełnie innym, niż znane nam restauracje. Chcecie przekonać się, czym jest greckie kefi? Koniecznie wybierzcie się do greckiej tawerny.
Jak rozpoznać dobrą, grecką tawernę?
1. Wybierz taką tawernę, w której jedzą lokalni mieszkańcy
Jeżeli podczas wakacji w Grecji chcecie spróbować tradycyjnej, regionalnej kuchni, starajcie się unikać lokali położonych w najbardziej turystycznych miejscach. Są one z reguły nastawione głównie na zagranicznych turystów. Przekłada się to nie tylko na wyższe ceny, ale również na o wiele niższą jakość jedzenia.
Warto przejść kilka uliczek i oddalić się od najbardziej zatłoczonych miejsc. Często w spokojniejszych zaułkach można się natknąć na prawdziwe perełki – tradycyjne tawerny, w których stołują się lokalni mieszkańcy. Często tawerny te są mało wyeksponowane a wręcz ukryte pośród budynków. Mimo to najczęściej są one oblegane przez mieszkańców, którzy doskonale znają oferowaną w nich jakość.
Często taka lokalna tawerna grecka nie posiada żadnego szyldu a nawet stałego menu. Również jej wystrój często nie należy do najmodniejszych. I to właśnie takie tawerny oferują najlepsze greckie dania. Jeśli dostrzeżecie mało wyeksponowaną tawernę, w której wśród gości słychać głównie język grecki, możecie mieć pewność, że tutaj zjecie wyśmienicie a w dodatku o wiele taniej, niż w tych nastawionych na turystów.
2. Papierowy obrus na stole to znak rozpoznawczy tradycyjnej greckiej tawerny
Nakrycie stołu to jeden ze sposób na sprawdzenie, czy mamy do czynienia z tradycyjną grecką tawerną. Papierowy obrus jest przynoszony wraz z zastawą do naszego stolika. Przypinana się go do stołu za pomocą specjalnych klamerek. Niekiedy jest na nim kładziony również materiałowy obrus. Po zakończeniu posiłku jednorazowy, papierowy obrus jest zabierany wraz z wszelkimi okruszkami i kolejni goście otrzymują świeży.
3. Tradycyjna tawerna grecka często nie posiada stałego menu
Niech nie zdziwi Was fakt, że menu zostanie Wam wyrecytowane z pamięci przez kelnera. W wielu greckich tawernach nie ma stałego menu lub jest ono symboliczne. Kelner powie Wam, jakie ryby, owoce morza oraz dania Wam poleca w danym dniu. Oczywiście zaproponuje Wam to, co dana tawerna grecka ma w danym dniu najlepsze i najświeższe, w zależności od tego, jaki danego dnia był połów.
Nie zdziwcie się również, jeżeli kelner zaprosi Was na zaplecze, abyście sami mogli przekonać się, jak świeże są ryby a nawet wybrać tę, którą chcecie, aby dla Was przyrządzono. Podobno właśnie te najlepsze, najbardziej cenione przez Greków tawerny nie posiadają stałej karty dań.
4. Tawerna grecka często jest biznesem rodzinnym
Tradycyjna tawerna grecka to bardzo często rodzinny biznes, który prowadzony jest od pokoleń. Kobiety z reguły gotują a mężczyźni zajmują się grillowaniem. Oprócz obowiązkowych ryb i owoców morza, możecie skosztować wyśmienitych dań mięsnych z grilla oraz tradycyjnych greckich dań jak musaka czy pastitsio. Warto więc dać się skusić i skosztować autentycznej kuchni rodem z greckiego domu.
5. Sałatki oraz przystawki podawane są zawsze na środek stołu
Sałatki oraz przystawki podawane są w greckiej tawernie zawsze na środek stołu, tak, aby każdy z biesiadników mógł zanurzyć w nich swój widelec. Ten sposób spożywania posiłków jest ważnym elementem kultury Greków. Talerz z daniem głównym, które zamówicie, zostanie postawiony przed Wami. Ale wszelkie przystawki, sałatki, sosy czy chleb są wspólne dla wszystkich biesiadników.
6. W greckiej tawernie do każdego zamówienia otrzymacie chleb
W greckiej tawernie do każdego zamówienia otrzymacie chleb. Może być on świeży lub grillowany, polany oliwą z oliwek i posypany aromatycznym oregano. Z reguły jest on doliczany do rachunku. Grecki chleb jest wyśmienity i różni się w smaku od polskiego. Ciekawostką jest, że Grecy spożywają go dosłownie do wszystkiego: nawet do dań z ryżem czy z makaronem.
7. Do każdego zamówienia dostaniecie butelkę wody
Pierwszą rzeczą, jaką przyniesie Wam kelner, kiedy zajmiecie miejsce w tawernie, będzie butelka wody i szklanki. Zwyczaj picia wody jest w Grecji bardzo popularny. Popijanie wodą nawet wina czy kawy to dla Greka naturalna rzecz. Szklanka chłodnej wody tuż po zajęciu miejsca w tawernie, szczególnie w upalny dzień to prawdziwe zbawienie. Jeżeli do obiadu z reguły pijecie wodę, nie musicie jej już zamawiać. Jest ona przeważnie doliczona do rachunku. Czasami jest podawana w plastikowej butelce a czasami w szklanej karafce.
8. Tradycyjna tawerna grecka na koniec posiłku zawsze poczęstuje Was darmowym deserem
W tradycyjnej greckiej tawernie na koniec posiłku zawsze zostaniecie poczęstowani darmowym deser. Mogą to być owoce, jogurt z miodem, lody lub kawałek ciasta. Możecie również zostać poczęstowani jakimś lokalnym trunkiem. Tawerny lub restauracje bardziej nastawione na masowego klienta często tego nie robią.
9. Nieodłącznym elementem greckiej tawerny są koty oraz mewy
Jeżeli usiądziecie na zewnątrz greckiej tawerny, możecie mieć pewność, że zwierzaki przybędą do Waszego stolika, aby błagalnym wzrokiem prosić Was o jedzenie. Można próbować nie zwracać na nie uwagi lub dać się uwieść ich urokowi i podrzucić im co nie co ze stołu.
Tawerna grecka może serwować różne rodzaje jedzenie: od ryb i owoców morze, po grillowane mięsa oraz oczywiście różnego rodzaju mezedes, czyli przystawki. Można jednak w Grecji spotkać również tawerny, które wyspecjalizowały się tylko w rybach i owocach morza - taka tawerna nazywa się psarotawerna (Ψάρι - psari to po grecku ryba).
Co zjeść w greckiej tawernie?
- Dolmades, czyli malutkie gołąbki z liści winogron z farszem z ryżu. Skropione sokiem z cytryny smakują wybornie. Podawane są najczęściej jako zimna przekąska w jogurtem greckim lub sosem tzatziki.
- Keftedes, czyli malutkie kulki z mięsa mielonego wołowego z jagnięcego.
- Gemista, czyli warzywa faszerowane ryżem lub ryżem i mięsem mielonym, rzadziej samym mięsem. Warzywa, z których przyrządza się gemista to najczęściej papryka, pomidory, cukinia i bakłażany.
- Owoce morza, czyli to, czego Grecja ma pod dostatkiem. Kalmary, ośmiornice, krewetki czy małże. Podaje się je na różne sposoby: grillowane, frytowane lub smażone w panierce. Obowiązkowo obficie skropione sokiem z cytryny.
- Pastitsio, czyli tradycyjna grecka zapiekanka. Przyrządza się ją wołowego mięsa mielonego i specjalnego makaronu z dziurką. Całość oblana jest warstwą beszamelu.
- Musaka, czyli kolejna słynna grecka zapiekanka. To danie przyrządza się z ziemniaków, mięsa mielonego i bakłażana. Również w tym przypadku całość przykryta jest grubą warstwą sosu beszamelowego.
- Souvlaki, czyli słynne greckie szaszłyki. Można je zamówić jako grecki street food, zawinięte w ciasto pita, z dodatkami jak cebula, frytki, pomidor i sosy. Jednak souvlaki można zamówić również w tawernie – podawane są wówczas na talerzu, oczywiście z dodatkami.
Kuchnia grecka to bardzo szeroki temat i można się nad nim rozwodzić godzinami. Dlatego też poświęciliśmy jej osobny artykuł, w którym znajdziecie najlepsze greckie potrawy.
Chcesz przyrządzić greckie dania we własnym domu? Na stronie GRECKIE SMAKI znajdziesz przepisy na przepyszne domowe greckie potrawy. Pani Izabela Panopulos przygotowała prawdziwą skarbnicę kulinarnych perełek greckiej kuchni.