Najlepsze greckie desery i słodkości

Poznaj najlepsze greckie desery, których warto spróbować na wakacjach w Grecji

Greckie desery - prawdziwy raj dla miłośników słodkości

Grecja to prawdziwy raj dla miłośników słodkości! Grecy po prostu kochają słodycze! W każdej, nawet najmniejszej greckiej wiosce znajdziecie zacharoplastijo (ζαχαροπλαστείο), czyli cukiernię. Natomiast każda szanująca się tawerna na koniec posiłku częstuje gości deserem. Grecki deser podawany po posiłku mogą stanowić owoce, lody lub ciasto. Jest to bardzo miły gest względem gości. 

Ogromny wybór wyśmienitych deserów oraz zapach unoszący się z tutejszych cukierni może przyprawić o zawrót głowy. Trudno przejść obojętnie obok greckiego zacharoplastijo. 

Półki cukierni uginają się tutaj pod rozmaitymi rodzajami ciast, ciasteczek oraz innych słodkości. Niektóre z nich występują tylko w poszczególnych regionach, inne przygotowuje się tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

Niezależnie od tego, czy wybieracie się do Grecji po raz pierwszy, czy tutejsza kuchnia jest Wam już znana, koniecznie musicie skosztować tutejszych deserów.

Warto dodać, że greckie desery bardzo często są niemiłosiernie wręcz słodkie w porównaniu do polskich ciast i deserów. Jest to spowodowane tym, że praktycznie pływają w miodowym syropie. Jeżeli nie jesteście ogromnymi miłośnikami bardzo słodkich smaków, z pewnością wystarczy Wam niewielki kawałek, aby się “zasłodzić”.

Z ogromnego wyboru greckich tradycyjnych słodkości trudno wybrać te najlepsze, zwłaszcza, że każdy z nas ma inny smak i gust. Postanowiliśmy jednak podjąć się tego zadania i przygotowaliśmy dla was listę top 10 greckich słodkości, których musicie skosztować podczas wakacji. Poznajcie najlepsze według nas greckie desery.

Greckie desery - kuchnia grecka

Greckie desery - 10 najlepszych greckich słodkości

1. Baklava (gr.Μπακλαβάς)

Baklava to flagowy deser Grecji, choć tak naprawdę pochodzi z Turcji. Jego podstawą jest cienkie ciasto filo (greckie słowo φύλλο oznacza “liść”). W jego skład wchodzi mąka, woda, oliwa z oliwek oraz szczypta soli. Tym, co nadaje baklavie wyjątkowego smaku jest dodatek miodu oraz orzechów. Ciasto filo przekłada się orzechami lub migdałami. Po upieczeniu całość nasączana jest syropem i posypana pokruszonymi pistacjami.

2. Galaktoboureko (gr. γαλακτομπούρεκο)

Galaktoboureko kolejny deser, którego podstawą jest ciasto filo. Podobnie jak baklava, galaktoboureko również wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo przełożone mleczno-waniliowym kremem i nasączone syropem to przysłowiowe niebo w gębie. Syrop, w którym zatopione jest ciasto robi się z cytryny, pomarańczy lub wody różanej. To właśnie on nadaje ciastu niepowtarzalnego, oryginalnego smaku.

3. Portokalopita (gr. Πορτοκαλόπιτα) czyli greckie ciasto pomarańczowe.

Portokalopita to kolejne pyszne, greckie ciasto, zatopione w słodkim syropie, którego koniecznie musicie skosztować. Jego niezwykły smaki zapach to zasługa pomarańczy, cynamonu oraz goździków. W Polsce raczej ciężko znaleźć to ciasto, więc warto skusić się na kawałek podczas greckich wakacji. 

Greckie desery - portokalopita

4. Trigona Panoramatos (gr. Τρίγωνα Πανοράματος)

Trigona Panoramatos to tradycyjny deser Salonik. Słowo trigono (gr. Τρίγωνο) oznacza po grecku trójkąt. Są to trójkątne, wielowarstwowe kieszonki z ciasta filo, wypełnione pysznym, kremowym nadzieniem. Wprawdzie Trigona Panoramatos znajdziecie w wielu cukierniach w całej Grecji, ale będąc w Salonikach, koniecznie musicie spróbować tych oryginalnych. Te chrupiące, maślane trójkąciki, nasączone syropem i wypełnione pysznym kremem to raj dla podniebienia.

5. Bougatsa me krema (gr. Μπουγάτσα με κρέμα)

Bougatsa to grecki wypiek z ciasta filo. W Grecji można znaleźć bougatsę w najróżniejszymi nadzieniami: ze szpinakiem, mięsem mielonym czy serem feta. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno i jest świetną przekąską na każdą porę dnia. Jeżeli jesteście miłośnikami słodkości, koniecznie musicie skosztować ciasta bougatsa me krema. Świeża, jeszcze ciepła bougatsa ze słodkim kremem to w połączeniu z freddo espresso idealne greckie śniadanie. Przed podaniem krojona jest na małe kawałki i posypywana cynamonem i / lub cukrem pudrem. Bougatsa me krema to specjalność w Grecji północnej, szczególnie w Salonikach i regionie Chalkidiki. Smak bougatsy różni się w zależności od regionu Grecji. Jeżeli chcecie skosztować oryginalnej bougatsa me krema, koniecznie wybierzcie się do Salonik.

6. Grecka chałwa (gr. Χαλβάς)

Chałwa to słodycz, który albo się kocha, albo się nienawidzi. Nawet, jeżeli nie należycie jednak to miłośników tego deseru i raczej go nie jadacie, będąc w Grecji zróbcie wyjątek. Dlaczego? Prawdziwa, grecka chałwa smakuje zupełnie inaczej, niż nasze chałwy, które znamy z supermarketów. Jej smak jest o wiele bardziej subtelny i delikatniejszy.

W Grecji można znaleźć dwa typy chałwy. Jedna jest miękka i syropowata. Można w niej wyczuć nutę goździków i cynamonu. Nosi ona nazwę chałwa farsalon (χαλβάς Φαρσάλων).Drugi rodzaj jest znacznie bardziej kruchy i suchy. Ta chałwa robiona jest z tahini.

Obie są pyszne, ale my szczególnie polecamy wam spróbować tę pierwszą. Oczywiście grecka chałwa występuje w wielu różnych smakach. Można znaleźć takie z migdałami, orzechami, kakao czy miodem.

Greckie desery bougatsa

7. Loukoumades (gr.: λουκουμάδες)

Greckie loukoumades przypominają pączki, jakie znamy z polskich cukierni. Są jednak malutkie i mają kształt kulki. Robi się je z ciasta drożdżowego i smaży na głębokim tłuszczu. Nie mają one w środku żadnego nadzienia. Za to po wyjęciu z tłuszczu nasącza się je miodowym syropem i posypuje sezamem lub pokruszonymi orzechami.  Znajdziecie je w całej Grecji, natomiast tych oryginalnych możecie spróbować w Atenach.

8. Gliko tou koutaliou (gr. Γλυκό του Κουταλιού)

Gliko tou koutaliou, czyli w dosłownym tłumaczeniu słodka łyżeczka. Gliko tou koutaliou to owoce w słodkim syropie. Deser ten przypomina wyglądem konfiturę. Można je dodawać do jogurtu, lodów, jeść z pieczywem lub po prostu same – jako słodką przekąskę. Owoce, z jakich przygotowuje się gliko tou koutaliou mogą być najróżniejsze: winogrona, gruszki, pomarańcze, morele, figi, wiśnie, truskawki, granaty, mandarynki… Deser ten przygotowywany jest w greckich domach, choć można go też kupić w sklepie. Choć gliko tou koutaliou są dostępne nawet w supermarketach, warto zakupić w sklepach z naturalnymi produktami, aby poznać ich autentyczny smak, zbliżony do tego domowego.

8. Melomakarona (gr. μελομακάρονα)

Melomakarona to tradycyjne greckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Zanurzone w miodowej polewie z cynamonem, pachnące pomarańczą i goździkami – wprost rozpływają się w ustach. Są naprawdę wyborne! Jeżeli będziecie kiedyś w Grecji w okresie przedświątecznym, koniecznie musicie ich skosztować.

Macie ochotę upiec je we własnym domu? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na świąteczne greckie ciasteczka melomakarona. Gwarantujemy Wam, że po ich upieczeniu i oblaniu syropem ich zapach wypełni cały Wasz dom!

Greckie desery - loukoumades

10. Kataifi (gr. κανταΐφι)

Kataifi to charakterystyczne ciasto, które kształtem przypomina cieniutkie nitki. Jest ono znane nie tylko w Grecji, ale również w krajach bałkańskich oraz w Turcji. Ciasto kataifi ma w środku nadzienie zbliżone do typowego nadzienia baklavy. Oczywiście po upieczeniu polewane jest słodkim syropem w miodem i pomarańczą. Jest bardzo słodkie ale naprawdę przepyszne! 

 

Greckie desery w Twoim domu

Po przeczytaniu nabraliście ochoty na coś słodkiego? Nie musicie czekać do wakacji, aby móc skosztować greckich łakoci. Greckie desery są często łatwe w przygotowaniu i możecie przyrządzić je we własnym domu. Na stronie GRECKIE SMAKI znajdziecie przepisy na przepyszne domowe greckie desery oraz inne potrawy. Pani Izabela Panopulos przygotowała prawdziwą skarbnicę kulinarnych perełek greckiej kuchni.

Greckie desery - greckiekefi.pl
Greckie desery - galaktoboureko
Greckie desery - grecka chałwa
Greckie desery bougatsa