Greckie ciastka na Święta

Greckie wypieki na Święta

Spis treści

Tak jak w Polsce trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tradycyjnie wypiekanych pierniczków, tak w Grecji obowiązkowymi świątecznymi łakociami są ciasteczka malomakarona (gr. μελομακάρονα) oraz kourabiedes (gr. κουραμπιέδες).

Te pachnące miodem, migdałami, cynamonem oraz świeżą pomarańczą ciasteczka są nieodłącznym elementem podczas Świąt Bożego Narodzenia na greckich stołach.

Jeżeli chcecie wprowadzić do swoich domów nieco greckiej atmosfery, koniecznie spróbujcie tych aromatycznych ciasteczek. 

Co to są Melomakarona?

Melomakarona to tradycyjne greckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Zanurzone w miodowej polewie z cynamonem, pachnące pomarańczą i goździkami wprost rozpływają się w ustach. 

Przepis na melomakarona

Składniki na melomakarona

Syrop:

1 szklanka wody
1 filiżanka miodu
0,5 szklanki cukru
1 cała pomarańcza
0,5 łyżeczki cynamonu
Kilka goździków
Sok z 0,5 cytryny

Ciasto:

1. Miska – składniki mokre

0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
0,5 szklanki oleju roślinnego
0,5 szklanki oliwy z oliwek
0,5 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki brandy
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
Pół łyżeczki mielonych goździków

2. Miska – składniki suche

0,5 kg mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Jak przyrządzić melomakarona?

Zaczynamy od przyrządzenia syropu. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej całą pomarańczę, przekrojoną na 2 połówki, goździki, cynamon oraz cukier.

Kiedy cukier się rozpuści, dolewamy miód. Mieszamy i odstawiamy syrop na 3-4 godziny, do całkowitego ostygnięcia.

Następnie robimy ciasto. W jednej misce łączymy składniki mokre a w drugiej suche składniki. Następnie powoli łączymy składniki płynne z suchymi. Zagniatamy ciasto i formujemy ciasteczka o owalnym kształcie. 

Ciastka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C w funkcji góra-dół. 

Po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące ciasteczka wrzucamy do nasiąknięcia w przestudzonym syropie. W zależności od tego, jak wilgotne chcemy mieć ciasteczka, pozostawiamy je w syropie na około 10 sekund. 

Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z czasem nasączania melomakarona w syropie, aby się nie rozleciały. 

Opcjonalnie możemy polać ostudzone melomakarona miodem lub posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. 

Smacznego! 

Greckie ciasteczka świąteczne - melomakarona - greckie kefi
tradycje Bożego Narodzenia w Grecji
Greckie ciasteczka melomakarona przepis Boze Narodzenie Grecja greckiekefi

Co to są kourabiedes?

Kourabiedes to kolejne, tuż obok Melomakarona, popularne greckie ciasteczka bożonarodzeniowe.

Posypane grubą warstwą cukru pudru, wyglądają jak oprószone śnieżnym puchem. Swój charakterystyczny, świąteczny smak zawdzięczają migdałom oraz wodzie różanej. Przeważnie formowane są one na kształt okrągłych kulek bądź półksiężyca.

Te kruche ciasteczka w szczelnym pojemniku mogą przetrwać spokojnie nawet do dwóch tygodni. 

Przepis na kourabiedes

Składniki na kourabiedes

0,5 kg mąki
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml brandy
150 g posiekanych migdałów
Kilka łyżeczek wody różanej

Jak przyrządzić kourabiedes?

Masło ucieramy mikserem na puch, następnie stopniowo dodajemy 2/3 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy oraz żółtko. Powoli dodajemy brandy oraz wsypujemy posiekane migdały. 

W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę do masy cały czas miksując. Kiedy czujemy, że mikser zaczyna ciężko chodzić, szybko zagniatamy ciasto rękami, tak, aby nie ogrzewać masła temperaturą naszych dłoni. Z powstałego ciasta formujemy według uznania półksiężyce lub kulki, które lekko spłaszczamy.

Ciastka pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z pieca pozostawiamy kourabiedes do wystygnięcia. Ostudzone ciasteczka spryskujemy wodą różaną a następnie obficie oprószamy cukrem pudrem. 

Jeżeli nie mamy wody różanej, ciasteczka również się udadzą. Nie będą jednak miały charakterystycznego różanego aromatu.

Zastanawiasz się już nad prezentami świątecznymi dla swoich bliskich?

Jeżeli chcesz, aby Twój upominek sprawił obdarowanej osobie wiele radości, podaruj jej naturalne kosmetyki z Grecji. Ich starannie wyselekcjonowany skład oraz wysoka zawartość substancji aktywnych zapewniają doskonałe nawilżenie, odżywienie i odmłodzenie. Odżywcza moc greckiej natury zawarta w ekstraktach ziół i owoców śródziemnomorskich oraz bio oliwie z oliwek to prawdziwy koktajl witamin, antyoksydantów i cudownych zapachów. Orzeźwiająca mieszanka świeżych ziół i owoców dojrzewających w greckim słońcu pobudza zmysły i dodaje energii. Podaruj swoim ukochanym cząstkę Grecji i spraw, że nawet w ponury, zimowy dzień poczują się jak na rozgrzanej słońcem i pachnącej cytrusami wyspie.

 

Greckie ciastka na Święta
Greckie ciasteczka kourabiedes Boze Narodzenie Grecja greckiekefi