tradycyjna kawa grecka
Jak się pije kawę w Grecji?
W Grecji kawę pije się o każdej porze dnia a nawet nocy. Czy to śniadanie, pora obiadowa czy nawet kolacja. Dla Greków po prostu nie ma złego czasu na kawę.
Klasycznym śniadaniem jest tu kawa i papieros a na ulicach już od rana spotkać można ludzi z papierowym bądź plastikowym kubkiem tego aromatycznego napoju. Co prawda Grecy nie są w ścisłej światowej czołówce, jeżeli chodzi o ilość spożywanej kawy, natomiast kultura jej picia jest tu mocno zakorzeniona w codziennym stylu życia.
Powolne raczenie się świeżo przygotowaną kawą jest nieodzownym elementem niespiesznego stylu życia w imię hasła „siga siga”. W chłodne, zimowe miesiące Grecy najchętniej sięgają po tradycyjną grecką kawę, zwaną tu ελληνικός καφές (Ellinikos kafes).
Latem natomiast króluje tu kawa grecka na zimno jak Frappe czy Freddo espresso. Taki orzeźwiający napój sączy się powoli przez słomkę przez długi czas. Tak więc wypicie kubka mrożonej kawy może trwać nawet 2 godziny. Po czym następuje pora na …. kolejną kawę 🙂
Powszechnym zwyczajem jest tu zamawianie kawy na wynos, czyli sto hieri (grecka pisownia στο χέρι), co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „do ręki”. Czy może być coś lepszego, niż spacer malowniczymi uliczkami z przepyszną mrożoną kawą w dłoni?….
„Pame gia kafe?” (grecka pisownia „Πάμε για καφέ;”) – „Idziemy na kawę?”
Picie kawy poza domem na co dzień może wydawać się nam nieco ekstrawaganckie a na pewno dość kosztowne. Dla Greków raczenie się kawą w tak zwanej kafeterii nawet kilka razy w tygodniu jest jednak czymś zupełnie naturalnym.
Tradycyjne jak i nowoczesne kawiarnie spotkać można nie tylko w miastach. Są one stałym elementem greckiej kultury i spotkać je można nawet w malutkich wioskach. To właśnie w takich miejscach Grecy spotykają się aby przy aromatycznej kawie spędzić miło czas w towarzystwie przyjaciół. Można tu zagrać w Tavli, żwawo omówić kwestie polityczne czy po prostu oddać się słodkiemu nicnierobieniu.
Starsi ludzie z reguły spotykają się w tradycyjnym kafenijo (καφενείο). Młodzi ludzie jak również turyści chętniej odwiedzają bardziej nowoczesne kafeterja (καφετέρεια). W nich oferowane są oprócz tradycyjnej greckiej kawy również te powszechnie nam znane, jak Cappuccino, czy Latte Macchiato.
Jakiej kawy warto spróbować, będąc w Grecji?
Kawa Frappe - grecka kawa na zimno
Frappe to napój przygotowywany na zimno z kawy rozpuszczalnej, wody oraz kostek lodu. Charakteryzuje się grubą pianką a podawany może być z cukrem lub bez.
Napój ten nie ma zbyt długiej historii, powstał bowiem w roku 1957, w dodatku zupełnie przypadkowo. Miało to miejsce podczas Międzynarodowych Targów Handlowych w Salonikach. Przedstawiciel obecnej tam firmy Nestle chciał zaparzyć sobie tradycyjną rozpuszczalną kawę. Ponieważ nie miał jednak dostępu do gorącej wody, postanowił zmieszać w shakerze kawę rozpuszczalną z dodatkiem lodu.
W wyniku tego spontanicznego eksperymentu powstała Frappe, która błyskawicznie zyskała ogromną popularność wśród Greków. A jak przygotować Frappe we własnym domu, aby choć na chwilę przenieść się mentalnie do słonecznej Hellady?
Jak przygotować Frappe w domu?
Przepis na Frappe:
W Grecji dostępne są specjalne miksery do przygotowania greckiej kawy Frappe. Ale nawet nie posiadając tego specjalnego shakera, jesteśmy w stanie zrobić przepyszną grecką Frappe w naszym domu. Wystarczy nam do tego spieniacz do mleka, bądź ewentualnie pusty, dobrze umyty słoik z nakrętką.
Składniki:
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe Classic
- 1-2 łyżeczki cukru (według uznania)
- Opcjonalnie odrobina mleka
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę oraz cukier. Całość zalewamy niewielką ilością wody ale nie więcej niż 3 cm ponad kawę. Miksujemy powstałą mieszankę spieniaczem do mleka przez mniej więcej 10 sekund, tak, aby powstała gęsta piana. Następnie dolewamy pozostałą część wody i dorzucamy kostki lodu. Jeżeli mamy ochotę, możemy także dodać odrobinę mleka bądź łyżeczkę lodów waniliowych. Na koniec wkładamy do szklanki słomkę i gotowe!
Freddo espresso oraz Freddo cappuccino
Grecy tak upodobali sobie mrożoną kawę Frappe, że wymyślili również własną wersję klasycznego espresso. Kawa grecka Freddo to napój stworzony na wzór Frappe, przygotowywany na bazie kawy espresso.
Freddo espresso to nic innego, jak espresso serwowane na zimno, z kostkami lodu. Freddo cappuccino podawane jest dodatkowo z gęstą pianką z mleka. Ponieważ Freddo jest przygotowywane na bazie świeżo mielonej kawy espresso, jest zdrowsze niż Frappe, którego bazę stanowi rozpuszczalna kawa typu instant.
Jak przygotować Freddo cappuccino w domu?
Przepis na Freddo cappuccino:
Składniki:
- 1 małe mocne espresso
- 0,5 – 1 łyżeczka cukru
- Kilka kostek lodu
- Opcjonalnie mleko
- Zimna woda
Przygotowanie:
Przygotowane uprzednio espresso wlewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy cukier i mleko (jeżeli mamy ochotę na wersję cappuccino). Wszystko to miksujemy przez kilka sekund w shakerze (możemy użyć spieniacza do mleka, tak jak w przypadku Frappe). Po uzyskaniu gęstej piany dodajemy zimną wodę oraz według uznania więcej mleka. Podajemy ze słomką. Smacznego!
Tradycyjna kawa grecka
ελληνικός καφές (Ellinikos kafes)
Kawa grecka mylona często jest z tradycyjną kawą turecką. Trudno się temu dziwić, gdyż w gruncie rzeczy jest to ten sam napój. Skąd się wzięło to niesamowite podobieństwo?
Ma to związek z niełatwą historią tych dwóch narodów. Warto pamiętać, że Grecja znajdowała się pod okupacją Turcji przez blisko 400 lat. Będąc na wakacjach w Grecji lepiej więc uważać przy zamawianiu kawy i zawsze poprosić o elliniko kafe (kawę grecką) aby nie sprowokować niechcący dyskusji, która może zejść na tor polityczny.
Jak przyrządzić oryginalną grecką kawę w domu? Potrzebny nam będzie miedziany tygielek, zwany tu „briki”. Najlepiej, jeżeli posiadamy kuchenkę gazową, bowiem najłatwiej będzie nam kontrolować proces gotowania. Jeżeli nie dysponujemy kuchenka gazową, oczywiście kuchenka elektryczna bądź indukcyjna także spełni swoją rolę.
Jak przygotować kawę po grecku w domu?
Przepis na kawę po grecku:
Składniki:
- 1 czubata łyżeczka mielonej kawy (najlepiej greckiej)
- 1 filiżanka wody
- Cukier według upodobania
Przygotowanie:
Wstawiamy tygielek na gorący palnik. Wlewamy do niego wodę, wsypujemy kawę oraz wedle uznania cukier. Mieszamy dopóki składniki się nie połączą. Następnie przestajemy mieszać i zostawiamy kawę na kuchence aby powoli się zaparzała. Gdy kawa zacznie się podnosić, zdejmujemy tygielek z kuchenki i przelewamy gorący napój do filiżanki, uważając aby nie popsuć przy tym pianki.
Jak zamawiać kawę w Grecji?
Zamawiając kawę w Grecji, również będąc u kogoś w domu, pamiętać musimy aby od razu podać, ile słodzimy. Ponieważ cukier dodawany jest do kawy już w procesie jej przygotowywanie, jest to bardzo istotne. W Grecji jest kilka poziomów, jeżeli chodzi o słodkość kawy.
- Kawa bez cukru to: ena kafe sketo (ένα καφέ σκέτο)
- Kawa z jedną łyżeczką cukru to: ena kafe metrio (ένα καφέ μέτριο)
- Kawa z dwiema łyżeczkami cukru to: ena kafe gliko (ένα καφέ γλυκό)
Jeżeli chcemy poprosić o kawę z mlekiem, mówimy me gala (με γάλα), a jeśli bez mleka – horis gala (χωρίς γάλα).
Ile kosztuje kawa w Grecji?
Cena kawy w greckich restauracjach i tawernach waha się w zależności od lokalizacji i standardu lokalu. Inne ceny są na kontynencie a inne na greckich wyspach. Jednak prawie wszędzie kawę można kupić w poniższych cenach:
Kawa freddo cappuccino | od 1.80 Euro | do 5,00 Euro | |
Kawa freddo espresso | od 2.00 Euro | do 5,00 Euro |
Spodobał ci się ten post? Zapisz go na swoim Pintereście!